Pàgines

dilluns, 22 de febrer del 2021

No silenciem a les dones científiques

 

https://photos.app.goo.gl/m1DQ82ixvzz3ibxEA

 

Els alumnes de 6è i els professors de l’escola Rocabruna van preparar i organitzar una sèrie d’activitats per celebrar el dia de la dona científica.

Un dia, a classe, la professora de medi Social ens va explicar als nens de 6è, perquè es celebrava el dia de la dona científica i ens va mostrar un llibre. Fa molts anys es creia que les dones havien d’estar per sota dels homes, és a dir les menyspreaven, fins i tot hi havia nois que deien que tenien el cervell més petit.

Les científiques que hi havia abans i les d’ara, són moltes menys que de científics i algunes de les primeres, van descobrir coses molt interessants, però els seus homes o altres van fer passar els descobriments per seus, que, per exemple, és el que li va passar a una dona anomenada “Marthe Gautier” : després d’anys d’ investigació, la comunitat científica va atribuir el descobriment de Marthe Gautier a “Jérôme Lejune”. Ara es sap que va ser ella qui va detectar la anomalia cromosòmica que causa el síndrome de Down. Un pas gegant en la ciència.

La senyoreta ens va oferir preparar unes exposicions per grups, que en cada un explicaven dues científiques molt importants per a la nostra història, com la Ada Lovelace o Marie Curie i, el dimarts 9 de febrer, les vam exposar als alumnes de la classe de 5è.

La segona activitat, que també la vam preparar nosaltres, va ser crear 19 preguntes en anglès, amb l’ajuda de la Sara, la professora d’aquesta assignatura.

L’última i millor de totes, va ser com he explicat, una videotrucada amb una científica que viu a Suïssa anomenada Maria Riera Piqué Borràs, que treballa la leucèmia. Tot va ser organitzat pels professors de l’escola, a qui s’ha de donar les gràcies. La Maria Riera és catalana i va estudiar aquí, a l’escola Rocabruna, i prové de les Borges del Camp, al·lucina! Ella treballa la leucèmia i ens ho va explicar tot: és una malaltia que afecta a nens i joves d’entre 0 a 14 anys, passen l’adn dels malalts i el passen per una màquina per veure com la desenvolupa, més tard prenen les cèl·lules i les examinen amb un microscopi especial. Després agafen les cèl·lules mare, les que conduïen la malaltia, i les posen als ratolins i llavors miraven de trobar medicaments, investigar a fons, veure si els afecta...,el procediment del transplant. La Maria es va inspirar en ser científica perquè una nena, la Sara, tenia la leucèmia i per desgracia va morir i ella va decidir que volia que no hi hagués més casos com aquest, així que ara és una científica. Envia el missatge de que, es necessita més científics per combatre totes aquestes inclús la Covid-19 i sobretot noies.

Si voleu saber la meva opinió es que els profes s’ho han currat molt i els felicito, però també a la científica per poder tenir temps per explicar-nos de que treballa i la seva professió. He après moltes coses, com per exemple que es la leucèmia i crec que ho dic en nom de tota la classe quan dono les gràcies per donar-nos aquesta  experiència!!!

Ets la millor científica del món i vull que sàpigues  M’HAS INSPIRAT A MI PER SER CIENTÍFICA!!!!  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada